Zwycięzcą 5. Krakowskiego Biegu Kelnerów został Pan Łukasz Chlebek z Hotelu SPA Laskowo w Jankowicach! Pan Łukasz został także  rekordzistą w liczbie kieliszków trzymanych w jednej dłoni  - 31 szt. - tym samym pobił został zeszłoroczny rekord. 

Perfekcyjna znajomość etykiety, wysoka kultura osobista, miła aparycja oraz niezwykła zręczność i szybkość. To cechy dobrego kelnera. Najlepsi reprezentanci tego zawodu rywalizowali w EXPO Kraków w ramach 5. edycji Krakowskiego Biegu Kelnerów – wydarzenia towarzyszącego najważniejszemu jesiennemu spotkaniu branży HoReCa w Polsce, czyli 23. Międzynarodowym Targom Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA/GASTROFOOD/ENOEXPO 2015 r. 

Miejsce 1. zajął Pan Łukasz Chlebek z Hotelu SPA Laskowo w Jankowicach, miejsce 2.  Pan Jan Jakimowicz (Restauracja Pasja w Hotelu Spałka w Kluczborku), miejsce 3. ex aequo  Pani Lucyna Stępień (Restauracja Victoria w Hotelu Best Western Grand Hotel Kielce) oraz Pan Wiktor Syguł (Restauracja Ponidzie w Hotelu Słoneczny Zdrój (Busko Zdrój)). Wyróżnienie otrzymała Pani Adrianna Gajek z Zajazdu Hetman w Kroczycach.

Kelnerzy sprawdzili się m.in. w takich konkurencjach jak m.in.: klasyczne nakrywanie stołu, sprawne transportowanie na tacy butelek, kieliszków, talerzy i… jajek na pokrętnej trasie oraz tradycyjny sprint.

To, co wyróżnia krakowską rywalizację od innych organizowanych w naszym kraju, to duży nacisk na merytorykę. Dlatego poza konkurencjami stricte zręcznościowymi kelnerzy będą musieli wykazać się sporą wiedzą z zakresu obsługi klienta restauracji, prezentując przed jury m.in. różne techniki nakrycia stołu.