Jeszcze nigdy w historii program Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® w Krakowie nie był tak imponujący. Nowa, bardziej atrakcyjna formuła największego jesiennego wydarzenia w branży HoReCa w naszym kraju przyciągnęła do Międzynarodowego Centrum Targowo-Kongresowego EXPO Kraków ponad 13,5 tys. gości.

Tylko tutaj szeroki zakres branżowy pozwala w jednym miejscu załatwić wiele tematów, poznać trendy i nowości. Cenię sobie bezpośredni kontakt z przedstawicielami, mogę sprawdzić urządzenia i wynegocjować dobre ceny – mówi Karolina Cieplak, właścicielka cukierni Cieplak z Dąbrowy Górniczej.

A było z czego wybierać, bo ofertę przedstawiło ponad 350 wystawców z Polski i  zagranicy.

Stawiamy na największe branżowe Targi, dlatego na krakowskiej HORECE® jesteśmy od wielu lat i z każdą edycją widzimy jak dynamicznie zmienia się to wydarzenie. Co ciekawe, mamy tu sporo klientów zagranicznych – najwięcej, w porównaniu z innymi targami w naszym kraju. Tym razem prezentowaliśmy speedBary – mobilne, mieszczące się do walizki bary – mówi Grzegorz Braun z firmy KOMAT.

Nie sposób wymienić wszystkich branżowych nowości prezentowanych na stoiskach, ale warto zwrócić uwagę na te, nagrodzone w Konkursie Na Najlepszy Produkt dla Hotelarstwa i Gastronomii, jak np. Aroslim. To produkt, który zdobył główną nagrodę w kategorii Wyposażenie restauracji i hotelu.

– Zapach to wciąż niedoceniane narzędzie marketingu, mające ogromny wpływ na popularność danego miejsca oraz na decyzje zakupowe. Z badań wynika, że 75 proc. decyzji podejmujemy poprzez zmysł węchu, dlatego nasz produkt wzbudził tak duże zainteresowanie uczestników Targów oraz uznanie członków Jury – mówi Rafał Mikos z firmy HellCold.

 

Najlepsi z najlepszych

Wśród Jury Konkursu Targowego znaleźli się branżowi eksperci, dziennikarze oraz organizatorzy Targów. To oni zdecydowali, do kogo powędrują Nagrody Targów HORECA® 2015. Poza wspomnianym Aroslimem, komisja konkursowa wyróżniła kilka innych wyjątkowych produktów. W kategorii Wyposażenie i urządzenia gastronomiczne nagrodę główną otrzymał speedBAR zgłoszony przez firmę Komat Mieczysław Kozłowski oraz profesjonalny preparat do nabłyszczania i pielęgnacji stali nierdzewnej firmy Emichem P.P. Zakłady Chemiczne. W kategorii Wyposażenie i urządzenia do SPA najlepszy okazał się produkt pod nazwą: brainLight relaxTower with ShiatsuMassage Chair 3D FLOAT PLUS firmy brainLight Polska Figaro Corporation Paweł Jaguś, a w kategorii Artykuły spożywcze i napoje dla gastronomii nagroda główna powędrowała do firmy Belfood Sp. z o.o. za PURENĘ - zagęszczony sok jabłkowy 100%.

 

Gastronomiczne Show

Ogromnym zainteresowaniem uczestników Targów cieszyła się Kuchnia Mistrzów – specjalna strefa, zorganizowana razem z firmą FARUTEX, w której prezentowały się nie tylko polskie, ale i światowe gwiazdy, na czele z Krisem Basznianinem,Sasu Laukkonenem iTorstenem Vildgaardem, odpowiedzialnym za sukces restauracji Noma z Kopenhagi (odznaczonej dwiema gwiazdkami Michellin). Mistrzowie dzielili się nie tylko przepisami, ale i swoją filozofią prowadzenia restauracji.

– To, o czym często się zapomina, a co jest bardzo ważne, to konieczność budowania wyjątkowego klimatu, nawiązywania relacji z ludźmi. Oni muszą czuć, że przychodząc do Twojej restauracji, doświadczą za każdym razem czegoś nowego. Dlatego tak ważne jest, by ciągle się inspirować – innymi kucharzami, otoczeniem, podróżami czy zwykłymi życiowymi sytuacjami – mówi Torsten Vildgaard.

Podczas krakowskich Targów HORECA® od wielu lat swoją osobną strefę ma nie tylko kawa i herbata – w tym roku prawdziwą gwiazdą Kuchni Mistrzów okazała się … czekolada.

– Rynek czekolady istnieje od 15 lat, ale dopiero teraz znacząco się rozwija. Dobry smak czekolady to coś, dla czego wracają klienci. To „kropka nad i” udanej wizyty w restauracji. Podczas specjalnego pokazu pokazaliśmy kilka niezwykłych form deserów opartych na czekoladzie z użyciem różnych dodatków – mówi wirtuoz czekolady Emil Domański.

 

Akademia HORECA

To, co bez wątpienia wyróżniało minioną edycję Targów HORECA® to niezwykle rozbudowana część merytoryczna. Wykłady w salach seminaryjnych, ale także specjalne stoiska tematyczne w ramach Akademii HORECA, pozwoliły uczestnikom Targów na zdobycie cennej
i kompleksowej wiedzy związanej z prowadzeniem hotelu, pensjonatu, restauracji czy innego punktu gastronomicznego – od działań promocyjnych po zdobycie umiejętności miękkich związanych m.in. z zarządzaniem personelem.

 

Niezwykłe wydarzenia towarzyszące

Pierwszego dnia Targów uczestnicy mogli podziwiać najlepszych kelnerów z całej Polski, którzy rywalizowali w ramach 5. edycji Krakowskiego Biegu Kelnerów. Jego zwycięzcą okazał się Łukasz Chlebek z Hotelu SPA Laskowo w Jankowicach, który został także rekordzistą Krakowa w konkurencji polegającej na utrzymaniu jak największej liczby kieliszków w jednej dłoni (31 sztuk). Drugie miejsce zajął Jan Jakimowicz z Restauracji Pasja w Hotelu Spałka w Kluczborku, a trzecie ex aequo Lucyna Stępień z restauracji Victoria w hotelu Best Western Grand Hotel Kielce oraz Wiktor Syguła z restauracji Ponidzie w Hotelu Słoneczny Zdrój (Busko Zdrój).

 

W trakcie Targów odbyły się także Mistrzostwa Polski Cup TASTERS 2016, będące eliminacją do Mistrzostw Świata Cup Tasters w Shanghaju. Na Dalekim Wschodzie Polskę reprezentować będzie Karina Pest z Java Coffee w Warszawie, która w finale pokonała najlepszych baristów w kraju.

– Podczas zawodów czułam się jak podczas normalnego dnia w pracy – to była czysta przyjemność. Trzeba robić w życiu to, co się lubi – mówiła na gorąco Pest.

Tymczasem znamy już termin kolejnych 24. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA. Odbędą się one w EXPO Kraków w dniach 16-18 listopada 2016 r.